Canalul Dunăre – București: A fost semnat contractul pentru reactualizare studiu de fezabilitate

Contractul de reactualizare a studiului de fezabilitate pentru amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație a fost semnat cu Aqua Prociv Proiect SRL pe 11 ianuarie, potrivit informațiilor din SEAP. Proiectul Canalului Dunăre - București, lansat în perioada regimului comunist, a fost abandonat după Revoluție.
Anemona Andone - lun, 30 ian. 2023, 11:16
Canalul Dunăre - București: A fost semnat contractul pentru reactualizare studiu de fezabilitate

Valoarea de semnare a contractului este de 5,7 milioane de lei, acesta urmând să se deruleze pe o perioadă de 11 luni.

Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind continuarea lucrărilor pe Canalul București – Dunăre ar urma să fie semnat în 2023, anunța în noiembrie 2022 ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Acesta a mai vorbit atunci și despre aplicarea unor amenzi de peste jumătate de milion de lei firmelor care exploatează balast în zonă.

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CNACN) Constanța a primit două oferte la licitația pentru reactualizarea studiului de fezabilitate necesar amenajării râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație. Mai exact, este vorba despre faimosul canal Dunăre – București, început înainte de 1989.

Cele două oferte au fost depuse de:
1. TPF INGINERIE SRL,
2. AQUA PROCIV PROIECT SRL

Licitația privind reactualizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ”Amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigatie și alte folosințe” a fost lansată pe 5 august 2022.

Lucrările vizate ar urma să fie efectuate pe cursul râului Argeș, aval de lacul Mihăilești – Cornetu și pe cursul râului Dâmbovița, aval de podul de pe șoseaua de centură a municipiului București, pe teritoriul județelor Ilfov, Giurgiu și Călărași.

Valoarea estimată a contractului era de șase milioane de lei. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM.

Canalul Dunăre – București, început de Nicolae Ceaușescu, reprezintă un proiect controversat, despre care criticii susțin că este megalomanic și că nu va fi eficient economic.

Proiectul a fost promovat și de fostele guverne social-democrate pentru realizarea prin parteneriat public – privat. În acest sens, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat în decembrie 2018 un studiu de fundamentare. Conform acelui studiu, canalul urma să fie proiectat şi construit în cinci ani, iar costul său se ridica la 6,71 miliarde de lei (1,44 miliarde de euro), fără TVA. După finalizare, bucureştenii ar fi putut merge în croaziere până în Delta Dunării sau chiar până la Viena.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou lanț de magazine cu prețuri mici a venit în România. E al unui gigant german
Un nou lanț de magazine cu prețuri mici a venit în România. E al unui gigant german
Grupul REWE, care a intrat în România în 2001 cu lanțul de supermarketuri tip discount Penny, se va extinde pe plan local și cu brandul său de drogherii BIPA. România va fi a treia piață......
SUA sau China? Cine câștigă din războiul tarifelor impuse de Donald Trump. Supriza s-ar putea să fie mare
SUA sau China? Cine câștigă din războiul tarifelor impuse de Donald Trump. Supriza s-ar putea să fie mare
SUA sau China? Cine câștigă din războiul tarifelor impuse de Donald Trump? În mod normal ar trebui ca răspunsul să ...
Papa Leon al XIV-lea a reintrodus bonusul de conclav, anulat în 2013 de Papa Francisc
Papa Leon al XIV-lea a reintrodus bonusul de conclav, anulat în 2013 de Papa Francisc
Papa Leon al XIV-lea a reluat o mai veche tradiţie a Vaticanului asociată cu alegerea unui nou suveran pontif şi le-a ...
Trump anunță că susține fuziunea dintre Nippon Steel și U.S. Steel. Acțiunile companiei americane au crescut puternic după declarația președintelui
Trump anunță că susține fuziunea dintre Nippon Steel și U.S. Steel. Acțiunile companiei americane au crescut puternic ...
Președintele american Donald Trump și-a exprimat vineri sprijinul pentru oferta de 14,9 miliarde de dolari făcută de ...